Hotelnictví

Kód: 65-42-M/01

Informace k přijímacímu řízení pro školní rok 2024/2025


Maturitní obor Hotelnictví a turismus je určen pro přípravu středoškolsky vzdělaných odborníků pro širokou oblast hotelnictví, gastronomie a různých služeb cestovního ruchu.

Absolvent oboru Hotelnictví

  • je připraven na střední řídící pozice v hotelovém a gastro provozu
  • je připraven na práci v obchodní oblasti a finančnictví
  • je připraven na práci v oblasti cestovního ruchu
  • má praktické zkušenosti s výrobou a servisem pokrmů a nápojů
  • je schopen komunikovat ve dvou cizích jazycích
  • má právní povědomí o podnikatelské činnosti
  • ovládá základy účetní evidence, managementu a marketingu
  • má zkušenosti se společenským chováním a veřejnou komunikací
  • umí pracovat s počítačem a s běžnými uživatelskými programy v oboru
  • může navázat studiem na vysoké škole, zvláště v oborech hotelnictví, cestovní ruch a ekonomie


Ke stažení:

Europass (CZ)
Europass (EN)
ŠVP Hotelnictví
Minidezerty od studentů maturitního oboru Hotelnictví a turismus
Sushi od studentů maturitního oboru Hotelnictví a turismus
Minihamburgery od studentů maturitního oboru Hotelnictví a turismus
Minidezerty od studentů maturitního oboru Hotelnictví a turismus

Průběh studia oboru Hotelnictví a turismus

1. ročník:

  • adaptační kurz – seznámení se spolužáky a s prostředím školy
  • exkurze do vybraných hotelových provozů v Brně
  • lyžařský výcvikový kurz

2. ročník:

  • regionální soutěže (barmanství, sommelierství, cukrářství)
  • návštěva výstavy Gastro Hradec Králové
  • zeměpisná soutěž
  • účast na odborných kurzech (např. barmanství, vyřezávání ovoce)
  • poznávací exkurze do Terezína a Lidic

3. ročník

  • slavnostní raut pro rodiče a hosty žáků
  • zahraniční praxe (Německo, Itálie, Anglie, Francie, Řecko, Španělsko)
  • účast na odborných kurzech (např. studená kuchyně, cukrářství, barista)
  • celostátní a mezinárodní gastronomické soutěže
  • Státní zkouška z kancelářského psaní na klávesnici (pro zájemce)
  • poznávací exkurze do Osvětimi

4. ročník

  • příprava gastronomické soutěže GASTRODEN
  • exkurze do vybraných hotelových komplexů v Praze a na Letiště Václava Havla
  • zahraniční praxe (Německo, Itálie, Anglie, Francie, Řecko, Španělsko)
  • celostátní a mezinárodní gastronomické soutěže
  • maturitní zkouška: profilová (školní) část maturitní zkoušky: ústní zkouška z ekonomiky a účetnictví, hotelnictví a cestovní ruch, zpracování maturitní práce s obhajobou z odborných předmětů (maturitní témata z minulých let můžete vidět ZDE)

V průběhu studia se můžete zúčastnit také kulturně vzdělávacích zájezdů do vybraných evropských měst a na kulturní představení.

Ukázka správné praxe číšníka
Výstava dortů od studentů maturitního oboru Hotelnictví a turismus
Ukázka barmanské praxe
Slavnostní tabule na rautu od studentů maturitního oboru Hotelnictví a turismus

Náplň výuky oboru Hotelnictví a turismus

  • všeobecně vzdělávací předměty a základy přírodních věd
  • odborné gastronomické předměty (technologie přípravy pokrmů, technika obsluhy a služeb, nauka o výživě)
  • ekonomicky zaměřené předměty (ekonomika, účetnictví, marketing, management, právo, zeměpis cestovního ruchu)
  • dva cizí jazyky (výběr z angličtiny, němčiny, francouzštiny či ruštiny), popř. kurz italštiny
  • práce s počítačem a obchodní korespondence
  • odborné kurzy
  • praxe a účast na mimoškolních gastronomických akcích


Jak to u nás chodí


Proč maturovat na Gastro-technické střední škole Velké Meziříčí

  • historie od roku 1901
  • stáže v zahraničí (Velká Británie, Francie, Španělsko, Řecko, Itálie, Německo, atd.)
  • široká nabídka odborných kurzů (barman, barista, sommelier, carving, cukrářské kurzy, atd.)
  • kvalitní výuka jazyků (angličtina, němčina, francouzština, ruština)
  • pořadatel gastronomické soutěže GASTRODEN známé po celé ČR
  • moderní zázemí + vše na jednom místě (škola, domov mládeže, školní jídelna)
  • napojení na místní hotely a turistická zařízení - možnost praxe

  Máte nějaký dotaz? Napište nám!