Hotelnictví
Kód: 65-42-M/01
Informace k přijímacímu řízení pro školní rok 2024/2025
Maturitní obor Hotelnictví a turismus je určen pro přípravu středoškolsky vzdělaných odborníků pro širokou oblast hotelnictví, gastronomie a různých služeb cestovního ruchu.
Absolvent oboru Hotelnictví
- je připraven na střední řídící pozice v hotelovém a gastro provozu
- je připraven na práci v obchodní oblasti a finančnictví
- je připraven na práci v oblasti cestovního ruchu
- má praktické zkušenosti s výrobou a servisem pokrmů a nápojů
- je schopen komunikovat ve dvou cizích jazycích
- má právní povědomí o podnikatelské činnosti
- ovládá základy účetní evidence, managementu a marketingu
- má zkušenosti se společenským chováním a veřejnou komunikací
- umí pracovat s počítačem a s běžnými uživatelskými programy v oboru
- může navázat studiem na vysoké škole, zvláště v oborech hotelnictví, cestovní ruch a ekonomie
Ke stažení:
Europass (CZ)Europass (EN)
ŠVP Hotelnictví
Průběh studia oboru Hotelnictví a turismus
1. ročník:
- adaptační kurz – seznámení se spolužáky a s prostředím školy
- exkurze do vybraných hotelových provozů v Brně
- lyžařský výcvikový kurz
2. ročník:
- regionální soutěže (barmanství, sommelierství, cukrářství)
- návštěva výstavy Gastro Hradec Králové
- zeměpisná soutěž
- účast na odborných kurzech (např. barmanství, vyřezávání ovoce)
- poznávací exkurze do Terezína a Lidic
3. ročník
- slavnostní raut pro rodiče a hosty žáků
- zahraniční praxe (Německo, Itálie, Anglie, Francie, Řecko, Španělsko)
- účast na odborných kurzech (např. studená kuchyně, cukrářství, barista)
- celostátní a mezinárodní gastronomické soutěže
- Státní zkouška z kancelářského psaní na klávesnici (pro zájemce)
- poznávací exkurze do Osvětimi
4. ročník
- příprava gastronomické soutěže GASTRODEN
- exkurze do vybraných hotelových komplexů v Praze a na Letiště Václava Havla
- zahraniční praxe (Německo, Itálie, Anglie, Francie, Řecko, Španělsko)
- celostátní a mezinárodní gastronomické soutěže
- maturitní zkouška: profilová (školní) část maturitní zkoušky: ústní zkouška z ekonomiky a účetnictví, hotelnictví a cestovní ruch, zpracování maturitní práce s obhajobou z odborných předmětů (maturitní témata z minulých let můžete vidět ZDE)
V průběhu studia se můžete zúčastnit také kulturně vzdělávacích zájezdů do vybraných evropských měst a na kulturní představení.
Náplň výuky oboru Hotelnictví a turismus
- všeobecně vzdělávací předměty a základy přírodních věd
- odborné gastronomické předměty (technologie přípravy pokrmů, technika obsluhy a služeb, nauka o výživě)
- ekonomicky zaměřené předměty (ekonomika, účetnictví, marketing, management, právo, zeměpis cestovního ruchu)
- dva cizí jazyky (výběr z angličtiny, němčiny, francouzštiny či ruštiny), popř. kurz italštiny
- práce s počítačem a obchodní korespondence
- odborné kurzy
- praxe a účast na mimoškolních gastronomických akcích
Jak to u nás chodí
Proč maturovat na Gastro-technické střední škole Velké Meziříčí
- historie od roku 1901
- stáže v zahraničí (Velká Británie, Francie, Španělsko, Řecko, Itálie, Německo, atd.)
- široká nabídka odborných kurzů (barman, barista, sommelier, carving, cukrářské kurzy, atd.)
- kvalitní výuka jazyků (angličtina, němčina, francouzština, ruština)
- pořadatel gastronomické soutěže GASTRODEN známé po celé ČR
- moderní zázemí + vše na jednom místě (škola, domov mládeže, školní jídelna)
- napojení na místní hotely a turistická zařízení - možnost praxe